Opis forum
Podajcie (proszę) zadania z pozostałych grup.
Bodajże A
Sprawdzić, że V= { f: f(0)=0, 2f(1)-f'(1)=0 } jest podprzestrzenią liniową w R2[x].
Wyznaczyć bazę w V oraz określić wymiar V.
Znaleźć rzut ortogonalny f(x) = x jeżeli iloczyn skalarny w R2[x] jest określony wzorem:
f splot g = f(-1)g(-1) + f(0)g(0) + f(1)g(1)
Chyba B
Sprawdź, że {f: f(0)=0, 2f(1)-f'(1)=0} jest podprzestrzenią liniową przestrzeni wielomianów stopnia 2. Znaleźć jej bazę i wymiar. Wyznaczyć rzut ortogonalny wektora f(x) = x na tę podprzestrzeń, gdy w przestrzeni wielomianów iloczyn skalarny wprowadzony jest wzorem:
f o g = f(-1)g(-1) + f(0)g(0)+f(1)g(1)
Sorry to ta sama co wyżej...
Ostatnio edytowany przez MarcinB (2015-01-17 15:41:34)
Grupa B
Sprawdź, że U={f: f(0)=0, f(1)-f'(1)=0} jest podprzestrzenią liniową przestrzeni wielomianów stopnia 2. Znaleźć jej bazę i wymiar. Wyznaczyć rzut ortogonalny wektora f(x) = x i nie mam dalszej części. Wiec niech ktoś poprawi.
Grupa D
Sprawdź, że U={f: f(0)=0, f(1)-f'(1)=0} jest podprzestrzenią liniową przestrzeni wielomianów stopnia 2. Znaleźć jej bazę i wymiar. Wyznaczyć rzut ortogonalny wektora ....(niestety zdjęcie mi obcielo) na tę podprzestrzeń, gdy w przestrzeni wielomianów iloczyn skalarny wprowadzony jest wzorem:
Ale na to wygląda, że grupa B i D Były prawie że indentyczne.
Grupa C
Sprawdź, że {f: f(0)=0, 2f(1)-f'(1)=0} jest podprzestrzenią liniową przestrzeni wielomianów stopnia 2. Znaleźć jej bazę i wymiar. Wyznaczyć rzut ortogonalny wektora f(x)=x na tę podprzestrzeń, gdy w przestrzeni wielomianów iloczyn skalarny wprowadzony jest wzorem:
Podsumówując:
Wydaje mi się , albo się mylę, ale chyba były dwie grupy, bo mam wrażenie, że gr A- C są takie same jak i B - D
Ostatnio edytowany przez lukiz1 (2015-01-18 16:08:39)
Dla pewności podaję dokładną treść dla grupy D
Sprawdź, że U={f: f(0), f(1)-f'(1)=0} jest podprzestrzenią liniową przestrzeni wielomianów stopnia 2. Znaleźć jej bazę i wymiar. Wyznaczyć rzut ortogonalny f(x)=x na tą podprzestrzeń, gdy w przestrzeni wielomianów iloczyn skalarny wyprowadzony jest wzorem f o g = f(-1)g(-1)+f(0)g(0)+f(1)g(1)
Teraz pytanie z grubej rury: ma ktoś choć jeden przykład poprawnie rozwiązany?
Rozwiązania:
http://www8.zippyshare.com/v/xFoBr5E8/file.html
W grupie B bardziej się rozpisałem.
I niezależność liniowa sprawdzona jest lepiej, bo z definicji.
Jak będą pytania to piszcie